Weblog van Sonja Schaap

Reflectit helpt ook jouw bedrijf van een heldere positionering naar een succesvolle profilering, met communicatie als belangrijkste succesfactor!

Wat is het verschil tussen Marketing en Profilering?

Vaak krijg ik de vraag wat nu naar mijn mening het verschil is tussen marketing en profilering. Natuurlijk hebben marketing en profilering veel gemeen en is er een grote overlap. Wat zijn nu de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

Wat is Marketing?

Marketing is alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan een reclameactie, een direct mail versturen, een evenement organiseren, een acquisitiegesprek voeren en een Facebook of LinkedIn campagne opzetten. Allemaal marketingtools die gericht zijn op directe verkoop van jouw product of dienst.

Wat is profilering?

Profilering is de aandacht op je bedrijf vestigen en duidelijk maken waarin je je onderscheidt van anderen. Denk bijvoorbeeld aan netwerken, social media marketing, e-mailmarketing, presentaties geven, videomarketing en relatiebeheer. Allemaal profileringtools die ervoor zorgen dat jij met jouw bedrijf zichtbaar bent voor jouw wensklanten (of doorverwijzers).

Wat is het verschil?

In mijn visie is profilering veel breder dan marketing. Uiteindelijk resulteert profilering natuurlijk ook in verkoop van jouw product of dienst, maar de insteek is wel compleet anders. Bij profilering haken klanten aan bij jouw verhaal, bij waar jij voor staat en in gelooft. Dat is vele malen meer inspirerend dan de insteek alleen vanuit de marketing. En ik ben ervan overtuigd dat dit een betere insteek is voor de langere termijn. Je creëert daarmee ambassadeurs die jouw marketing voor je gaan doen. En dat is uiteindelijk de beste marketing die er is!

Golden circle

the-golden-circleMisschien heb je weleens gehoord van de golden circle van Simon Sinek. Ik gebruik deze video altijd in mijn presentaties, omdat hij perfect aansluit bij mijn visie over onderscheidend profileren vanuit je unieke karakter. Ik ben heel benieuwd of jij jouw golden circle ook scherp hebt. Waarom doe jij wat je doet? Op welke onderscheidende manier geef jij daar invulling aan met jouw team? Wat is jouw signature systeem? Ik lees graag je reactie in het commentaarveld hieronder of op social media. Wil je eens spiegelen met mij over jouw profileringtools? Maak dan een afspraak voor een persoonlijke koffiedate!

1 reactie

  1. […] anders. Naast dat ik met mijn team veel aandacht besteed aan de profilering (wat in mijn ogen nog breder is dan marketing alleen) van Reflectit, doen we dit ook voor onze klanten. We helpen onze klanten om zichtbaar te zijn voor […]

Laat een reactie achter